Høm Kirke

Høm Kirke er en af de ældste tilbageværende kirker i Danmark. Med hjælp fra fagfolk har man sporet kirken helt tilbage til slutningen af vikingetiden og den tidlige Middelalder, hvor danskerne gav afkald på de nordiske guder og tog den kristne tro til sig. Det er bl.a. fundet af en gammel bjælkerest samt en farve, der ikke er anvendt siden den tid, der styrker teorien om, at kirken blev bygget allerede i 1080.

Sammen med fem andre omkringliggende kirker kom Høm Kirke i licitation, hvor Kopp Sorø vandt murerentreprisen. For tre af vores erfarne murere skulle de næste 2-3 uger, alt efter vind og vejr, gå med den udvendige vedligeholdelse af Høm Kirke.

Mange af kirkerne i det danske land har hvidkalkede ydermure og Høm Kirke er ingen undtagelse. Kopp Sorøs opgave bestod derfor primært i kalkning af hele kirken samt mindre vedligeholdelsesopgaver på kirkens tag. Ved Høm Kirke er der ikke meget plads at arbejde på, så det krævede både teknisk snilde og en god mængde tålmodighed at få liften placeret således, at det var muligt at kalke kirken hele vejen rundt – fra soklen malet med en blanding af trætjære, linolie og sort farve til kirketårnets høje top.

Kopp Sorø foretog bl.a. rensning af løse kalk- og mørtelrester, så eventuelle underliggende skader på puds og murværk kunne repareres. Herefter blev ydermurene forbehandlet med kalkvand for derefter at få tre lag hvid kalk. Til tre lags kalkning af en kirke i den størrelse bruges cirka 125 kilo kalkdej, som blandes op med vand og bliver til cirka  600 liter kalkmaling. Kalkningen afsluttes med et sidste lag kalkvand for at hærde overfladen. Udvendig kalkning kræver godt vejr og gerne to-tre døgns tørretid mellem hvert lag. Kopp Sorøs arbejde på Høm Kirke strakte sig derfor over en længere periode på tre uger.

Restaurering af bevaringsværdige bygninger har i mange år været et af Kopp Sorøs helt store specialer. Der arbejdes på gammeldags manér med de traditionelle metoder, så opgaven udføres korrekt. Ved alt kalkningsarbejde, såvel indvendigt som udvendigt, følges retningslinjerne fra Nationalmuseets kalkningstjeneste. Til kalkning af kirker bruger vi Rødvig kalk, den reneste kalk fra Stevns Klint.

Kopp Sorø A/S – Fulbyvej 4A – 4180 Sorø – CVR. nr. 3338 4599 – Telefon 5784 9036 info@kopp-soroe.dk
Cookiepolitik  Privatlivspolitik