Sorø Klosterkirke

“Det her er ikke bare håndværk, som alle kan lave’’, fortæller Mogens Mouritsen, Projektleder hos Kopp Sorø.

Kopp Sorø vandt murerentreprisen i forbindelse med istandsættelsen af den historiske Sorø Klosterkirke. Som fagentreprenør på den store mureropgave udførte Kopp Sorø blandt andet nedtagning og reparation af det eksisterende murværk inkl. mekanisk rensning af sten og underlag, specialfremstilling af mørtel, murede buede stik og nye fuger, der passer til kirkens bevarede fugers varierende farve og tekstur. Kopp Sorø bruger egne murere, som har stor erfaring i restaurering af kirker og bevaringsværdige bygninger generelt. Arbejdet blev naturligvis udført i samarbejde med Nationalmuseet, arkitekter, konservatorer og billedskærere.

Den oprindelige indgangsdør fra 1161 skal frem i lyset

Kopp Sorø stod for at skabe nye indgange til kirken, da bygherre ønskede at føre kirken tilbage til sit oprindelige udseende. Vi har derfor været i gang med at genetablere den oprindelige indgang fra år 1161, mens den tidligere hovedindgangsdør på kirkens forside er blevet muret til. Til den nye indgangsdør skulle Kopp Sorø bl.a. udføre et muret billedfeltet i buen over døren, hvor glaserede tegl skæres til og sættes som tre kors. Ud fra indgangens vange skulle der laves murede søljer.

I forbindelse med genetableringen blev det gamle murværk nænsomt pillet ned og da vi fik åbnet op, kom den oprindelige indgang fra 1161 med maling, optrukne fuger i hvid kalk og rød kalk indenunder til syne. I siden sad hullet fra den gamle bom, som abbeden hver aften brugte til at lukke klosteret af for omverdenen. En tydelig rende er slidt ned i murværket efter 400 års brug.

Sorø Klosterkirke er noget af det allerførste teglstensbyggeri i Danmark. Vi ved, at håndværkerne dengang kom fra Lombardiet. Det ses på resterne af en aflastningsbue indeni murværket ved den oprindelige indgang. Et håndværk, som man – som det eneste sted i verden – udførte i det nordlige Italien med inspiration fra det gamle Romerrige.

Kirkens nye forside

Genetableringen af den oprindelige indgang til kirken blev så ikke det eneste nye på Klosterkirkens forside. Den eksisterende hovedindgangsdør endte med at blive muret til og de to høje vinduer fik en mere prominent plads.

Den oprindelige plan var, at Kopp Sorø skulle mure nye false, forlænge vindueshullerne og indsætte nye, højere vinduer. Men, som vi begyndte at fjerne murværket under vinduerne, dukkede der skjulte skatte op i form af pudsede og kalkede false fra kirkens genopbygning i 1247.

Med ønsket om at bevare Danmarks ældste udvendige puds kunne vinduerne ikke gøres højere, som først planlagt. For at bibeholde fornemmelsen af højere vinduer og samtidig give plads til det bevaringsværdige puds inde bagved, udførte Kopp Sorø efter anvisninger fra arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving, nu i stedet et murstensfelt med nicher på begge sider og et fint muret mønster, der fungerer som en stor blænding under vinduet. Løsningen skaber ligeledes et indtryk af autenticitet.

8000 specialfremstillede mursten blev bestilt hjem

Arbejdet med bevaringsværdige bygninger og kirker kræver særlige materialer. Kopp Sorø bestilte derfor over 8000 mursten hjem fra fire forskellige teglværker. Stenene har forskellige farver alt efter det ler, de er lavet af og hvordan de er brændt. Murværket på Sorø Klosterkirke har meget farvespil – lige fra helt gul, til grønlig og højrød – og derfor sørger Kopp Sorø for, at det nye murværk laves med blandede sten fra forskellige teglværker, så farvespillet bliver helt rigtigt.

’’I Kopp Sorø kan vi det gamle, traditionelle håndværk. Det er håndværk helt ned i detaljen og som er historisk korrekt. Mørtlen er anderledes, materialerne er anderledes og det adskiller sig bare utrolig meget fra alt det andet arbejde, vi også udfører i Kopp Sorø. Det her er ikke bare håndværk, som alle kan lave’’, fortæller Mogens Mouritsen, Projektchef hos Kopp Sorø A/S.

Bygherre: Stiftelsen Sorø Akademi

Rådgiver: Arkitektfirmaet Bertelsen & Scheving

Murerentreprise: Kopp Sorø A/S

takker for det gode samarbejde med Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS, Caspar Wissing og Kopp Sorø A/S

- Jan Krüger, Brickhouse.dk

Kopp Sorø A/S – Fulbyvej 4A – 4180 Sorø – CVR. nr. 3338 4599 – Telefon 5784 9036 info@kopp-soroe.dk
Cookiepolitik  Privatlivspolitik